Tenk hvor fort du kan skrive en bok hvis du kan øke antall ord du skriver med over 300% i løpet av en time. Her deler jeg mitt beste produktivitetstips med deg og viser hvordan du kan skrive fortere og mer effektivt.
Fra 700 – 2500 ord på en time
Det er ikke bare farta det kommer an på når man skal skrive en bok. Innholdet må selvfølelig være godt. Men hvis du følger noen av rådene her, kan du få opp dampen skikkelig! Her forteller jeg deg hvordan jeg økte fra 700 til 2500 ord på en time.
Jeg er Siw C. Christiansen. Forfatter og skrivecoach og jeg elsker å inspirere skrivere til å fullføre drømmeprosjektene sine.
Veldig få av oss har hele dagen til å skrive – selv om mange av oss drømmer om det. I perioder har jeg mange ord jeg trenger å få ned, og derfor har jeg utforsket ulike måter å skrive fort på. En dag oppdaget jeg hvordan jeg kunne øke fra 700-2500 ord på en time!
Å skrive 700 ord i timen kan være mer enn bra nok for noen. Det spørs hva slags prosjekt du jobber på. Vil du ha ferdig en bok eller et stort skriveprosjekt, ønsker du nok å skrive fortere enn det. Og det er ikke så vanskelig. Her vil jeg gi deg noen tips om hvordan du kan øke produktiviteten din og ha det gøy i samme slengen.
Slik økte jeg produktiviteten min
Jeg begynte opprinnelig med å notere ned hvor mange ord jeg skrev i et Excel-dokument. Dette gjør jeg for å sette meg mål og se hvordan jeg ligger an underveis. Det inspirerer meg til å jobbe enda bedre når jeg ser antall ord jeg har greid å produsere.
Vanligvis jobber jeg i 50 minutters intervaller med 10 minutters pause mellom for å holde konsentrasjonen oppe. Hvis jeg ikke er superfokusert, har jeg en tendens til å ramle ut av det jeg egentlig skal gjøre. Ved å bruke telefonen som tidtager og alarm (mens den står på ”Ikke forstyrr”), får jeg konsentrert meg bedre og skrevet mye mer. Alarmen minner meg også om at jeg må ta en pause og reise meg fra pulten.
Tilbake til den dagen jeg økte ordmengden min med 357 % på en time. Jeg lagde meg en excel-fil og skrev opp antall ord jeg hadde i manuset før jeg satte i gang med første økt.
Jeg hadde lest om at det gikk an å jobbe enda mer effektivt hvis man deler opp i bolker på 25-minutter. I den første 25-minuttersperioden var jeg usikker på hvor jeg skulle starte i manuset, og jeg skrev et lite avsnitt her og et lite avsnitt der.
Da tiden var ute, hadde jeg fått 350 ord inn i dokumentet. Hadde jeg fortsatt i samme tempo neste økt, ville jeg vært oppe i 700 ord på en liten time.
Da jeg skulle skrive i den neste økta, visste jeg nøyaktig hvor jeg skulle skrive i manuset mitt og jeg hadde mye på hjertet. Etter nye 25 minutter viste det seg at jeg hadde økt manuset mitt med 1134 ord. Og det var et skikkelig kick. Jeg planla noen få minutter og kastet meg ut i det igjen. Denne gangen fikk jeg ned 1367 ord, noe som må være rekord for meg på 25 minutter. Jeg er riktignok dreven på touch, men til sammen skrev jeg altså over 2500 ord på den timen.
Jeg fortsatte med å registrere hvor mye jeg skrev utover dagen. Hele tiden skrev jeg i 25 minutter bolker. Den dagen skrev jeg 6980 ord til sammen på tre timer. Jeg greide ikke å skrive 2500 hver time, men et snitt på 2326 er jeg mer enn fornøyd med.
Kanskje har du også erfart at det går mye fortere å skrive når du har klart for deg hva du vil si – og det er ofte mye morsommere. Selvfølgelig vil ikke alle ordene bli stående. Her må det også redigeringsarbeidet til. Men jo kortere tid du bruker på skrivingen, desto mer har du til å redigere, noe man må gjøre uansett.
Skriv et førsteutkast på 12 dager!
Tenk deg at du skal skrive et bokmanus på 70 000 ord. Du har ikke all verdens tid til å gjøre det. Heller ikke konsentrasjon og energi.
Ligger du på 500 ord i timen, vil det ta deg 140 timer å fysisk skrive boka di. Det betyr at du vil bruke nærmere 47 dager hvis du setter av tre timer om dagen.
Jeg har tro på at du kan komme deg opp på 2000 ord i timen. Gjør du det, vil det ikke ta mer enn 35 timer i ren skriving. Har du da 3 timer til rådighet, vil det ta deg bare 12 skrivedager å får gjort samme jobben. 12 dager!
Bare tanken på at man kan skrive et førsteutkast på den tiden bør være motiverende nok i seg selv, men det finnes enda flere fordeler med å skrive fort.
Fordeler med den raske skrivingen
Fordelen med den raske skrivingen er at du blir enda mer motivert når det går raskt framover. Og når skrivingen flyter lett, kan teksten også være bedre å lese. Og det er moro å få lov til å flyte av gårde.
Å ta tiden på det du gjør, og å skrive intenst i korte perioder, skjerper sansene og konsentrasjonen. Du kan ikke sitte i flere timer i strekk og være like skjerpa hele tiden. Men du kan være det i perioder, hvis du tar pause og lader mellom slagene. Bruk pausetiden til å bevege deg eller legge deg ned med beina i været.
Ved å bruke denne metoden kan du få skrevet utrolig mye i løpet av kort tid. Siden jeg også har en krevende jobb ved siden av skrivingen, er det begrenset hvor mye tid jeg har. Det er godt å vite at jeg utnytter tiden min på best mulig måte.
Jeg har også tro på at denne metoden er bra for hjernen og kroppen. Man sitter ikke i timevis og presser, men kaster seg ut i det en liten stund. Så slapper man av og beveger seg – noe kroppen vår er skapt for og dermed trenger. For å kunne skrive i timevis, trenger du en kropp som er i stand til å sitte og et hode som kan konsentrere seg. Ergo, må du stelle pent med både kropp og sinn.
Har du lyst til å prøve?
Du trenger ikke skrive mer enn i 25 minutter. Hvis du skal fortsette på et prosjekt du allerede er i gang med, trenger du å notere ned antall ord du har så langt.
Er du usikker på hvor du finner antall ord i et word-dokument, se på bildet under. Ordtellingen kan ”forsvinne” hvis du har flere vinduer åpne på skjermen. Trykk da på dokumentet ditt, og ordtellingen dukker opp igjen:
Skriv videre på prosjektet ditt i 25 minutter uten noen spesielle forberedelser. Notér hvor mange ord du fikk skrevet før du leser videre.
Når du igjen setter deg ned for å måle hvor fort du kan skrive, er det et par ting du bør gjøre før du setter i gang:
Velg hva du skal skrive på og noter korte stikkord. Du trenger ikke setninger, men nøkkelord som gjør at du vet hva teksten din skal handle om. Du trenger maks 5 minutter.
Pass på at det er noe du har lyst til å skrive om. Ingen av oss burde kaste bort tid på å skrive noe vi ikke er særlig interesserte i – da bærer skrivingen ofte preg av det. Sørg altså for at det er noe som du gleder deg til å sette i gang med.
Registrer hvor mange ord du har før du starter. Gjør klar alarmen på 25 minutter.
Du skal skrive alt det du kommer på. Pass på at du ikke stopper opp ved feil eller dårlige formuleringer. Bare få det ned – rette kan du gjøre seinere. Skriv i vei helt til alarmen går og noter resultatet.
Klar, sett på alarmen, skriv!
Dine resultater
Når du har gjort to tester, håper jeg at du har økt ordmengden. Hvor mye er differansen på? Kan du regne det ut i prosent?
For den som trenger en rask repetisjon på prosentregning er formelen: Største tallet/minste*100 = % .
Hvis du allerede skriver fort, blir tallet naturlig nok lavere enn hvis du har skrevet sakte. Synes du at du skriver sakte og stopper mye opp, kan du ha stor glede av å trene deg på friskriving. Det gir deg øvelse i å skrive med flyt og å ikke stoppe opp og tenke for mye når du trenger det.
Fortsett med å måle
Ligner du på meg, presterer du bedre når du måler og registrerer det du gjør. I tillegg er det nyttig å se hvordan man jobber på ulike tider av dagen. Antall ord i timen går naturlig nok ned når jeg sitter og redigerer, eller jeg leter etter hvor jeg skal skrive i manuset. Det er jeg bevisst på, så jeg sørger for å ha økter hvor jeg ha ro nok på meg til å gjøre det – men også økter hvor jeg kan kjøre på og få ned mye av det jeg har tenkt og ønsker å fortelle.
Jeg trives best med å skrive hjemme på mitt vante og gode tastatur, men du har kanskje glede av å bytte på hvor skriverommet ditt er.
Finn ut hvor du skriver best – om det er cafe, kontor, biblioteket eller hjemme i senga. Følg med på produktiviteten og sørg for at du har anledning til å være der det er ideelt for deg.
Oppsummering:
- Du skriver sannsynligvis raskere hvis du bestemmer deg for et kort tidsrom om gangen – sett på alarm
- Finn din idealtid. Prøv 2×25 eller 1×50 og se hva som funker best.
- Mål hvor mange ord du får skrevet og notér det ned slik at du kan følge med for å se om du jobber så effektivt du kan – og også om du skriver bedre i ulike perioder av dagen eller på spesielle steder.
- Du skriver raskere hvis du har forberedt hjernen din på hva innholdet skal være i grove trekk.
- Du skriver mye raskere hvis du ikke retter underveis eller henger deg opp i dårlige formuleringer. Kritikeren kan du hente fram seinere, når du skal redigere. Det er uansett dumt å bruke tid på rettskriving og finredigering før du er helt sikker på at du skal ha med det du har skrevet i den ferdige teksten din.
- Du er mer produktiv hvis du skriver om noe som du er interessert i og har lyst til å si noe om.
Hvis du skriver på noe som er tregt og tungt, vil det sannsynligvis være tregt og tungt å lese det. Noe fagstoff kan jo være tyngre å jobbe med – men enklere saktekster og skjønnlitteratur skal i alle fall være fengende å skrive og lese.
Har du masse energi når du skriver, vil teksten bære preg av det. Håper du kan merke at jeg synes det var moro å skrive dette. Jeg håper i alle fall at det var interessant, og at det var nyttig for deg å skrivingen din.
Hører veldig gjerne fra deg om hvordan det gikk med før- og etter-teksten. Aller mest er jeg nysgjerrig på hvor mange flere ord du kan skrive med denne metoden – gjerne i tall og/eller prosent – for da er det målbart.
Hvis du har lært noe annet, vil jeg også veldig gjerne at du deler under her hvilke aha-opplevelser eller tanker du gjør deg etter å ha lest dette innlegget.
Veldig moro hvis flere av dere gjør det slik at jeg kan se om dette var til hjelp. Noe jeg håper – for da var det verdt tiden det tok meg å gjøre det.